I PÅSKTIDER..

... fast egentligen i alla tider. Det djuret som svenskar konsumerar (usch vad jag ryser av att ens säga så) mest är kycklingen. Man skulle kunna tänka sig att kycklingindustrin ligger jämt med mjölkindustrin eftersom det är två djur som blir utsatta av två anledningar; kött och övrig produkt, i detta fallet ägg och mjölk, just eftersom folk inte kan leva utan mjölk och ost liksom.  
 
Men just nu är det påsk och jag vill uppmärksamma kyckling och äggindustrin. Folk är så omedvetna vad deras val bidrar till och väldigt få kollar upp vad "frigående" och KRAV märkta varor egentligen innebär.

Vad betyder frigående? Hur fri är en frigående kyckling? De är ju faktiskt inte fria alls. Om du som liten ullig och dunig kycklingunge inte sätts i en liten bur skickas du istället till ett stall där du ganska snabbt kommer trängas med resterande 24 kycklingar på samma kvadratmeter. Är du dessutom född på vintern får du aldrig komma ut och sprätta i utomhusstallet heller. 

När jag var lite förstod jag inte varför grillad kyckling hette just grillad kyckling och inte grillad höna? Kycklingfiléen var ju stor! Så där stor är ju inte en liten kyckling... Varför kallar vi det för kyckling och inte höna?

Kycklingarna är avlade att växa från 40 gram till 2 kilo på fem veckor.
Om du under dessa 5 veckor inte har lidigt tillräckligt av din groteska tillväxtperiod och skadats av tillexempel brutna ben som inte orkar bära din vikt,  packas du sedan i en plastlåda och skickas till slakt. Du är alltså bara någon månad gammal, men redan fullvuxen. En kyckling i en hönas kropp. 
 
Vad händer om du föds i äggfabriken då? Och om du är en liten kille? Då dödas du direkt. Pojkkycklingar har inget värde i äggfabriken eftersom de inte lägger ägg. Kycklingungarna sorteras för hand på löpande band och är du en liten kille åker du ut. Vanligast nu för tiden är att du gasas ihjäl men föds du på fel ställe skickas du levande ner i en köttkvarn.
 
I äggfabriken manipuleras hönorna med ljus för att lägga så många ägg som möjligt. Hönor lägger ägg efter säsong men det är ju inte lönsamt heller. Det läggs över 300 ägg under hönans livstid på 1 1/2 år. Därefter orkar och fungerar inte den lilla hönan längre och eftersom hon då inte längre är lönsam så dödas hon.

 Om du ännu konsumerar animalier, fundera på vad du bidrar till. Vart dina pengar går. Det är vi som konsumenter som styr. Om vi minskar efterfrågan minskar lidandet. ❤️
 
Källor: 99 Miljoner, Djurrättsalliansen, Kycklingfabriken och Äggfabriken.

EN LÅNG FREDAG

Heeej på er kompisar! Hur är läget idag denna långfredag? Vi har haft fullt upp hela dagen! Vet inte vart vi fick energin ifrån men vi kände att om vi inte tar tag i vårt liv så kommer ingenting ske förrän om ytterligare ett år, typ. Idag har vi färdigställt vår walk in closet! Så dags efter att vi bott här i två år, liksom. 

Det blev superduperbra! Nu ska den bara pyntas och göras fin sen ska ni få se den! Här kommer  i alla fall lite övriga ögonblick från min dag! Tofu hoppade upp och väckte oss vid halv nio imorse. Tydligen var det dags för frukost och vi behövde gå upp. 
När jag inte byggt garderob har jag provat outfit inför imorgon, Lillasyster och jag ska över till Köpenhamn för att dansa lite!
Lille Wookis har varit extremt mamig idag. Han har följt efter mig som en liten svans hela dagen och vill bara ha gos och klappar hela tiden.
Jag har fått hem nya konstväxter som jag försökte pynta vårt vardagsrumsfönster med. Det känns sådär, men det kanske blir bättre när jag får upp våra nya gardiner? Vi får se. 
Till mat idag blev det linspasta, fuskfärs, en massa soltorkade tomater och gröna bönor!
Och så har våren kommit till badrummet, det kändes extra roligt att prova frisyrer inför imorgon då! Jag tänker inbakade flätor? 
Och nu är klockan bara halv åtta på kvällen! Det är ju helt amazing vad man hinner med om man bara bestämmer sig för det! Ikea, Clas Ohlsson och Willys har vi hunnit med idag också, dessutom! Nu ska jag värma min vetekudde och slå mig till ro med datorn och klippa lite videor. Hoppas ni har haft en mysig fredag!

V

Blev plötsligt överraskad idag av min shark-week! Jag hade väl kommit halvvägs med att packa alla de 167 telefoner vi skulle hinna med att skicka ut idag när jag plötsligt fick så ont i magen. Men det gör verkligen inte alls, enligt min kalender skulle det annars börjat på söndag och det finns ju roligare saker än mens att få på sin födelsedag, tänker jag! 

Hann med alla grejer på jobbet och hann även med en snabb shoppingtur innan jag behövde krypa ihop i en smärtlindrande boll här i sängen. Jag kikade på smink och fick med mig två produkter faktiskt. Hoppas verkligen jag valt rätt färg, det var inte så lätt att avgöra där i butiken. Nåväl! 

Sen hittade jag ett jättefint paket i brevlådan, fullt av grejer jag beställt och inte beställt från Djurrättsalliansen! Ett bonuspaket liksom! Jag beställde en tröja, en tygkasse och lite stickers, men fick massa flygblad och grejer. Kul! 

Så nu sitter jag här i min nya tisha, knaprar ipren och slötittar på Netflix. Inte riktigt vad jag planerat för kvällen, men men. Tanken var att gå och träna men jag hinner nog med det imorgon tror jag. LÅNGHELG!
Visa fler inlägg