VEGAN WEDNSEDAY: VI MÅSTE FAN SKÄRPA OSS

Klimatet i världen är kaos. Extremt enorma mängder regn i Japan, stormar i Indien och den varmaste temperaturen som någonsin mätts i Afrika. Grundvattennivån sjunker, åkrar och grödor torkar ut, skogar brinner och foderbrist till industridjur råder, bara här i Sverige.
 
Bönder tvingas slakta sina djur i förtid eftersom foder inte kommer räcka till alla djur framöver. Hos Blocket får man annonsera gratis om man söker eller erbjuder foderMånga privatpersoner erbjuder mark till djurägare eller samlar ihop nyklippt gräs som ändå skulle slängas bort, och många mataffärer skänker bort överbliven frukt och grönsaker för att mätta djur. 

Det är såklart att jättefint att folk vill rädda djuren! Eller? Vem är det vi räddar egentligen? Djuren som riskerar att slaktas nu istället för sen? De stackars bönderna som håller på att gå i konkurs? Oss själva för eftersom "vi måste äta kött"?

Jag kan inte med den här dubbelmoralen! Nej, jag vill givetvis inte att ett endaste djur ska slaktas på grund av den här torkan, såklart ska vi hitta allt foder vi bara kan, mitt hjärta går i tusen bitar på grund av den nuvarande situationen vi befinner oss i! Men sanningen är att inga djur kommer att räddas. Inga djur slaktas i förtid egentligen, eftersom inga köttdjur får leva så pass länge som går att jämföra med deras naturliga ålder i alla fall. 

Räddar vi varandra, oss och djuren, just nu eller förvärrar vi bara situationen ytterligare?

Artikel efter artikel publicerar det senaste bekräftade forskningsresultatet av att köttkonsumtionen är den största orsaken till klimatförändringar och att vi måste ändra våra matvanor om vi på något sätt vill kunna påverka miljön vi lever i. Samtidigt går nu privatpersoner, föreningar och butiksägare ut i media och uppmanar folk till att äta mer svenskt kött. Välj bort det utländska köttet och stötta svenska bönder!

Men vi måste inte alls äta mer svenskt kött! Vi måste minska efterfrågan på kött! Vi måste hjälpa  köttbönderna att hitta en ny inriktning i sitt jordbruk och fasa ut den kötthetsen vi lever i! Vi måste sluta massproducera dessa djur som man uppenbarligen inte längre kan hantera. Det är inte längre hållbart med kött. Det går åt ungefär 100 badkar fyllda med vatten för att producera 1 kilo nötkött - hur kan man inte se problemet här? Problemet som drabbar oss alla. 

Bönder som odlas drabbas hårt av det numera opålitliga klimatet. En blöt höst och en torr vår/sommar är katastrof. De drabbas mest. Inte köttbönderna. De som odlar maten till både djur och människor, de befinner sig i en kris just nu. För tillfället finns det ingen brist på just spannmål ute i resten av världen, men vad händer efter ytterligare några sådana här sommrar? Vad händer när all mat verkligen tar slut? 

Jag är ledsen att säga det men att äta kött är ett så otroligt egoistiskt val, och det sämsta valet man kan göra. Jag är trött på att sugarcoata detta. Att äta kött gör man enbart för att "man vill" och för att "man kan". Man äter sina djurprodukter utan att tänka på någon annan än sig själv och sin goda middag man nu ska njuta av under 20 minuter. Man tänker inte på djuren, man tänker inte på de som svälter runt om i världen eftersom allt spannmål istället ges till djuren, och man tänker inte på miljön. Man tänker inte på framtiden och vilken värld man lämnar efter sig till sina barn och barnbarn. 
 
Vi kan alla bli bättre på att ta hand om vår värld. Jag är verkligen inget praktexemplar och jag jobbar just nu med att minska min shopping, vilket är min stora glädje och last här i livet. Klimatet orkar inte med vårt lyxliv. Vi måste sluta skicka runt all världens influencers gång på gång på gång på gång till samma lyxiga resmål och vi måste sluta promota ett leverne som inte är hållbart. Överkonsumtion och shoppinghets är även det ett hot för miljön. Vi kan alla resa lite smartare, shoppa lite smartare samt äta lite smartare, och vi har inte råd att vänta på att politikerna ska göra någonting åt det. Vi som konsumenter har det stora makten och vi måste inse att vi alla är en del av problemet men också att vi alla är en del av lösningen. 
 
#1 - - Abra:

Håller med allt du skriver. Det är nog nu.

#2 - - Happy:

Håller med!

Det med att folk erbjuder gräsklipp, nog inte alla som vet att det kan vara dödligt för exempelvis hästar. Bästa gräset har slagits med lie (och ja man kan slå gräsmatta med lie) Även Hamling är ett sätt att hjälpa djuren att få mat.

Jag tror inte detta kommer att vara en "engångsföreteelse" för oss i Sverige....

Svar: Nej det känns verkligen inte som en tillfällighet, klimatet i Sverige har varit annorlunda nu i några år tycker jag. Varma vintrar och varmare somrar!
Bunny

#3 - - Emma:

Jag äter kött men klimatkompenserar genom att inte köpa nya kläder tre gånger i veckan eller att inte jobba för ett multinationellt företag som suger ut alla jordens resuser för att tillverka teknikprylar som vi klarar oss lika bra utan!

Svar: Det är ju det jag menar i mitt inlägg med att vi måste sluta betala folk för att promota den typen av slit och släng livsstil! Det är inte hållbart att köpa nytt hela hela hela tiden. Jag har också varit så en gång i tiden, men har accepterat att det inte fungerar.
Däremot att du kompenserar ditt köttätande med att inte shoppa? Sorry, det hjälper inte. Animaliekonsumtion är fortfarande värre, även om till exempel textilindustrin också suger. En kanske köper en ny tröja i veckan, men äter fortfarande animalier i alla fall tre gånger om dagen.

Just animaliekonsumtionen är ju dessutom allra värst av just den anledningen du nämner ovan, det är något "som vi klarar oss lika bra utan". Vi behöver kläder och telefoner, vi behöver inte kött. Vad jag sedan gör på ett multinationellt företag just ur miljösynpunkt, det vet du ju faktiskt ingenting om ^_^
Bunny

#4 - - Abra:

Alltså förlåt, men Emma, att minska utomlandsshoppingen är att fokusera på det minsta. Största miljöboven är obviously köttätandet. Det är som att enbart prata om att man aldrig ska använda plastsugrör, när det är en bråkdel av vad fisket förstör för haven. Svinbra att göra något, men i detta tillstånd som människor satt vår planet i, vet man hur man kan hjälpa miljön och alla som går på vår planet, så bör man ta det ansvaret.

#5 - - Emma:

Finns inga skenheligare människor än religiösa och veganer! Så skönt det måste vara att sätta sig själv på en piedestal och rättfärdiga sitt eget beteende. Hur kan du ens säga att vi behöver kläder och telefoner? Du vet om att människan klarade sig alldeles utmärkt i flera tusentals år utan telefoner va? Eller tror du jorden skapades för 50 år sen? Du flyger ju flygplan, hur försvarar du det? Köper du kläder av polyester eller andra syntetmaterial? Du vet om att de släpper ut mikroplaster i haven som hamnar i alla havslevande djur? ALLA! Men det är klart att det är mycket lättare att bry sig om kossor och grisar för de är ju så gulliga. Nej du "Bunny", du behöver ta dig ner från dina höga hästar och läsa på lite, bland annat kan du läsa om hur t.ex. spannsmålsindustrin eller teknikindustrin påverkar miljön, spelar ingen roll VAD du jobbar med hos det företaget, bara ATT du gör det visar ju att du stödjer deras vidriga beteende. Jag säger inte att köttindustrin inte är ett problem, för allt där någon har ett vinstintresse är ett problem, men näringsmässigt är det extremt stor skillnad på animaliskt och vegetabiliskt protein och vissa behöver äta det förstnämnda för att få i sig den näring de behöver för att överleva, så när du sitter och påstår att man väljer att äta kött bara för att man kan och vill så visar det inget annat än hur inskränkt, dömande och opåläst du är tyvärr.

Svar: Så himla tråkigt att du uppenbarligen inte läst mitt inlägg (eller min blogg i allmänhet för den delen), eller så var jag kanske inte tillräckligt tydlig och välformulerad i mitt inlägg. Vilket jag absolut köper då jag blir väldigt upprörd av just det här ämnet och kanske inte hinner med att formulera mig på ett bra sätt då jag skriver av mig, i min blogg, där jag ventilerar mig, för min egen skull.
Jag har inte gjort annat senaste än skrivit om min egen otillräcklighet, där jag känner att inget jag gör är tillräckligt, inget jag gör duger eller räcker för det vi står inför. Jag menar, även om du inte har läst hela inlägget så skriver jag ju till och med i sista stycket att jag inte är ett praktexemplar, jag är inte bäst. Jag sätter verkligen inte mig själv på en piedestal (och absolut inte på några höga hästar, då jag är vegan, som sagt), tvärtom så känner jag att jag inte gör tillräckligt.

Ja jag flyger flygplan då jobbet kräver det. Jag måste arbeta för att överleva. Annars har jag flugit tre gånger av privata skäl i mitt liv, vilket jag faktiskt anser vara väldigt lite. Till vardags åker jag kollektivtrafik, jag har inte ens körkort. Men jag är inte bättre än någon annan för det.

Jag vill jättegärna läsa mer om hur spannmålsindustrin är lika illa som/sämre än animaliekonsumtion, det är så jag tolkar dig i texten i alla fall, och om du kan dela med dig av något läsbart så vill jag gärna ta del av det! Jag anser att vi alla kan lära oss nya saker och förändra oss därefter!

Till exempel så kan man lära sig att den stora skillnaden på animaliskt och vegetabiliskt protein inte är att vegetabiliskt protein är dåligt. Tvärtom så är det bättre! Växter innehåller så mycket som är bra för våra kroppar, tvärtemot animalier som bryter ned oss och gör oss sjuka. Våra tarmar har en bakterieflora som bryter ned vegetabiliskt protein mycket bättre än animaliskt protein. Precis som djuren de flesta äter. Vart får djuren sitt protein ifrån? Växter! Det är verkligen så sjukt onödigt att äta protein i en omväg via en djurkropp och bara få i sig hälften av den näringen.

När jag säger att man väljer att äta kött "bara för att man kan" så menar jag för att det är normen, för att det är enkelt, för att det är bekvämt och för att det "alltid har varit så". Inte för att man måste eller för att det är livsviktigt eller för att man inte överlever utan, utan enbart för att man vill. Det framgick kanske inte så bra i inlägget heller inser jag nu...

Du må tycka att jag är inskränkt och dömande och opåläst absolut, dela gärna den information du vill att jag ska ta del av så ska jag läsa även det eftersom jag uppenbarligen missat något. Att tycka folk är dumma i huvudet för de mördar och äter djur det är en åsikt, men att be dem sluta för att rädda planeten det är fakta.
Bunny

#6 - - Emma:

Men Abra, för det första behöver du nog läsa vad jag skrev en gång till. För det andra, alla kanske gör så gott de kan utifrån sina förutsättningar? Att sitta och skuldbelägga andra som inte gör allting rätt, och speciellt när man själv inte heller gör det, känns extremt kontraproduktivt. Ingen gör alla rätt ur miljösynpunkt.

#7 - - Mirano:

Superbra inlägg!!! <3

Är så så jävla trött på alla som säger "ät mer svenskt kött för det är ju så synd om våra svenska köttbönder nu, buuuhuuuu :'''(", bara för att sen sitta och prata om att vi måste ta bättre hand om vår planet. Antigen äter du vegetariskt eller så skiter du i miljön, det finns inget mittemellan (om man inte håller på att trappa ner i sin köttkonsumtion såklart).


..Jag hade något mer jag ville säga, men min hjärna är gelé tack vare den här värmen, rip.

Svar: Det är ju inte förvånande att de uppmuntrar oss till att äta mer svenskt kött just nu, men det är ju enbart ur ekonomisk synpunkt. Det förändrar eller underlättar ju inte situationen vi befinner oss i just nu i alla fall.. Assholes.
Bunny

#8 - - Saga:

Vad jag håller med dig! Jag blir så förbannad och får sån ångest över all dubbelmoral och att människor är så ignoranta, egoistiska och framförallt giriga. Köttätande, konsumtionshets och resor är sådant som prackas på oss bara för att det är norm och vinstdrivande för företagen. Det är nog nu. Själv har jag, förutom slutat med kött, inte shoppat ordentligt (förutom när jag verkligen behövt det) på nästan två år, slutat köpa materiella julklappar och presenter och uppmanar anhöriga att inte göra det till mig heller. Men ingen är perfekt, och ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Och som du skriver, ingen är bättre än någon annan.

Svar: !! This ^ !!
Jag fattar att man inte kan sluta med allt på en gång! Man får fokusera på en sak och sedan gå vidare på nästa! Det är så jag själv gör, det är svårt att ändra sina vanor när normen är helt tvärt om! Jag förstår fullt ut att det då är provocerande när ALLT man gör pekas ut som fel helt plötsligt, hur ska man ta till sig det och acceptera och förändra?
Jag menar ju såklart inte att det någon är bättre än en annan, men det finns för många som faktiskt inte gör tillräckligt :(
Bunny

#9 - - Emma:

Du har uppenbarligen noll koll på näringslära, tarmar och bakterieflora så förstår inte varför du ens uttalar dig om saker du inte vet något om utan väljer att sitta och sprida lögner. Jag tänker inte försöka diskutera mer med dig när du inte ens klarar av att ta till dig information.

Svar: Emma du har inte delat den informationen med mig som du vill att jag ska ta del av, vilket jag skrev tidigare att jag väldigt gärna vill läsa. Försöker inte göra någonting svårt för dig och om du anser att jag sprider lögner så vill jag ju såklart veta vad du anser jag har fel om och hur du backar upp den åsikten. Det är absolut inte svårare än så :)
Bunny

#10 - - Abra:

Emma, DU har noll koll på tarmar och näringslära. Herregud människa. Människor är EJ byggd för att äta djur, vi kanske KAN göra det, men vi är inte byggd för det. att äta djur och mejeriprodukter bryter ner oss och gör oss sjuka. LÄGG AV!

Svar: Detta får man ju lära sig redan i grundskolan liksom?
Bunny