RECEPT: JULSK*NKA AV ROTSELLERI
Jag har mina senaste fyra jular gjort julsk*nka pĂ„ smĂ„ qournfileĂ©r. Det Ă€r vĂ€ldigt enkelt och blir supergott! Men nu vill jag ju Ă€ta helt veganskt, vilket innebĂ€r att jag mĂ„ste skippa qournfileĂ©r till Qourn lanserar sina veganska grejer i Sverige! DĂ€rför tog jag mig an uppdrag Julsk*nka PĂ„ Rotselleri! Julskinka pĂ„ vad som helst som inte Ă€r en liten grisbĂ€bis-rumpa and I'm on it, kind of!Â
Börja med att skala rotsellerin, jag tyckte det var lÀttast med en liten kniv. Gör den gÀrna platt och stadig i botten sÄ den stÄr still och inte rullar ivÀg (och dÀr fick jag lÄten VÄr Julskinka Har Rymt pÄ huvudet). Man kan skala den i en rund form om man vill ha en rÀtt sÄ lik julskinka som möjligt. UngefÀr en tredjedel av rotsellerin försvann dÄ jag skalade min sÄ tÀnk pÄ den nÀr ni vÀljer en i butiken!
SkÀr sedan skÄror i ett rutmönster och pensla med olja och salta och sedan in i ugnen pÄ 175 grader i ungefÀr tvÄ timmar eller tills den blivit genommjuk. Jag satte 45 x 2 tvÄ ungefÀr. Man fÄr kolla av med sin lilla mÀtsticka om den Àr mjuk. Jag lÀt det var lite "krispigt" (vet inte hur jag ska beskriva det nÀr den inte Àr tillrÀckligt mjuk, men som okokt potatis liksom?) i nedre delen av rotsellerin eftersom den snart ska in i ugnen en stund till pÄ högre vÀrme!
Â
Under tiden kan man blanda sin senapsgriljering! En matsked olja, en matsked senap, en matsked sirap eller lönsirap. Man ska Ă€ven ha lite ströbröd men inte i griljeringen som jag förvirrade mig med. Ströbrödet strörs pĂ„ efter vi penslat pĂ„ senapen! Höj vĂ€rmen i ugnen till 225 grader nu.Â
Sedan ska lilla rotsellerin in i ugnen igen i 10-15 minuter! Och dÀrefter Àr den klar att Àtas! Vi Ät den varm pÄ rostade smörgÄsar med grönkÄl. Hur gott som helst! Smakade inte direkt julskinka som man minns det, men det gör inte mig nÄgot, jag tyckte ÀndÄ aldrig om det. Smaken var senap förstÄs, lite lÀtt salt och nÄgot som pÄminner om blomkÄl. Faktiskt var det vÀldigt gott! Jag kommer defenitivt att göra en till jul, och jag lÀr göra den pÄ lillejulafton sÄ den hÄller sig frÀsh och god.
Jag och mamma hade tÀnkt göra den dÀr till jul! :D