I PÅSKTIDER..

... fast egentligen i alla tider. Det djuret som svenskar konsumerar (usch vad jag ryser av att ens säga så) mest är kycklingen. Man skulle kunna tänka sig att kycklingindustrin ligger jämt med mjölkindustrin eftersom det är två djur som blir utsatta av två anledningar; kött och övrig produkt, i detta fallet ägg och mjölk, just eftersom folk inte kan leva utan mjölk och ost liksom.  
 
Men just nu är det påsk och jag vill uppmärksamma kyckling och äggindustrin. Folk är så omedvetna vad deras val bidrar till och väldigt få kollar upp vad "frigående" och KRAV märkta varor egentligen innebär.

Vad betyder frigående? Hur fri är en frigående kyckling? De är ju faktiskt inte fria alls. Om du som liten ullig och dunig kycklingunge inte sätts i en liten bur skickas du istället till ett stall där du ganska snabbt kommer trängas med resterande 24 kycklingar på samma kvadratmeter. Är du dessutom född på vintern får du aldrig komma ut och sprätta i utomhusstallet heller. 

När jag var lite förstod jag inte varför grillad kyckling hette just grillad kyckling och inte grillad höna? Kycklingfiléen var ju stor! Så där stor är ju inte en liten kyckling... Varför kallar vi det för kyckling och inte höna?

Kycklingarna är avlade att växa från 40 gram till 2 kilo på fem veckor.
Om du under dessa 5 veckor inte har lidigt tillräckligt av din groteska tillväxtperiod och skadats av tillexempel brutna ben som inte orkar bära din vikt,  packas du sedan i en plastlåda och skickas till slakt. Du är alltså bara någon månad gammal, men redan fullvuxen. En kyckling i en hönas kropp. 
 
Vad händer om du föds i äggfabriken då? Och om du är en liten kille? Då dödas du direkt. Pojkkycklingar har inget värde i äggfabriken eftersom de inte lägger ägg. Kycklingungarna sorteras för hand på löpande band och är du en liten kille åker du ut. Vanligast nu för tiden är att du gasas ihjäl men föds du på fel ställe skickas du levande ner i en köttkvarn.
 
I äggfabriken manipuleras hönorna med ljus för att lägga så många ägg som möjligt. Hönor lägger ägg efter säsong men det är ju inte lönsamt heller. Det läggs över 300 ägg under hönans livstid på 1 1/2 år. Därefter orkar och fungerar inte den lilla hönan längre och eftersom hon då inte längre är lönsam så dödas hon.

 Om du ännu konsumerar animalier, fundera på vad du bidrar till. Vart dina pengar går. Det är vi som konsumenter som styr. Om vi minskar efterfrågan minskar lidandet. ❤️
 
Källor: 99 Miljoner, Djurrättsalliansen, Kycklingfabriken och Äggfabriken.
Visa fler inlägg