VEGAN WEDNESDAY: SAVE THE BEES

Idag ska vi prata om de smÄ djuren, de surrande, fluffiga och gula smÄ djuren - bin! Varning för oerhört söta bilder pÄ bi-rumpor i inlÀgget! ^^

Var tredje tugga mat vi Ă€ter finns tack vare pollinering. Bin Ă€r vĂ„ra viktigaste pollinatörer. Utan bin skulle vi till största del bara kunna Ă€ta ris, majs och typ vete. Även kött skulle bli en bristvara om man nu skulle vilja Ă€ta det, eftersom att Ă€ven vĂ€xterna som boskapen Ă€ter mĂ„ste pollineras av smĂ„ bin. Vi skulle fĂ„ otrolig brist pĂ„ extremt mycket pĂ„ bara fyra Ă„r om vĂ„ra smĂ„ bin skulle försvinna. Det finns cirka 270 olika arter av bin i Sverige varav en tredjedel Ă€r hotade. 

Bumblebee butt <3

Vad kan man göra för att hjÀlpa de hÀr smÄ ulltussarna dÄ? För det första ska man tÀnka pÄ att handla ekologiskt. Giftbesprutade grödor underlÀttar inte och gör inte livet lÀttare för de smÄ stackarna. PÄ ekologiska odlingar finns det en större mÄngfald av vÀxter vilket betyder mer mat för de smÄ och mer pollen att sprida. Bin behöver en mÀngd olika slags vilda vÀxter som inte fÄr vÀxa som de vill om vi forstÀtter att bespruta marken. Potatis som vi odlar mycket hÀr i Sverige Àr tyvÀrr den största skurken för vÄra bin. 

 Odla en stor variation av blommor och bÀr pÄ din balkong eller i din trÀdgÄrd! Bin och humlor vill ha samma sorts vÀxter som vi, de som luktar och smakar gott. Tillexempel pÄ vÄren; VintergÀck och vÄrkrokus. PÄ sommaren; Lavendel, Hallon, Klöver, Timjan och Citronmellis. Det hÀr kan du odla pÄ hösten; Ljung, KÀrleksört och Höstaster. Om du kÀnner dig osÀker sÄ finns det faktiskt fÀrdiga "bi-frön" som man kan köpa och sÀtta, men glöm inte att de ska vara ekologiska! KÀnns det jobbigt att odla sÄ lÄt helt enkelt bli att klippa grÀsmattan om det vÀxer maskros och klöver, och klipp först dÄ de blommat klart.

Viktigt Àr att se till att det finns vatten och nÄtt mysigt stÀlle att bo pÄ. Vi vill locka alla smÄ surrisar till vÄr trÀdgÄrd och det gör vi bÀst med insektshotell och en liten vattenbar! HÀr och hÀr  finns nÄgra fina exempel pÄ vad du kan göra. Speciellt viktigt nu nÀr det Àr sÄ varmt och ont om naturliga vattenkÀllor! 
 
AssÄÄÄ sÄ söt jag klarar inte detta! 
 
Honung Àr förstÄs ett bra sÀtt att rÀdda bin pÄ. Det underlÀttar och ger ett ekonomiskt stöd för att ha rÄd att hÄlla bin, förstÄs. Ju mer honung vi köper ju mer bin föds och hÄlls. DÀremot Àr honungen egentligen inte vÄr att ta, precis som sÄ mycket annat hÀr i vÀrlden sÄ utnyttjar vi bin och tar houngen ifrÄn dem. Honungen Àr i första hand deras egna föda.

NÀr ni köper honung sÄ var sÀkra pÄ att den Àr ekologisk och hÄllbart producerad. Se till att djuren har sina fria liv och att inga bin dör under framstÀllningen av honungen. Tillexempel sÄ kan man vid icke ekologisk odling klippa vingarna pÄ drottningen för att förhindra att kolonin lÀmnar kupan och flyttar till ett nytt stÀlle. Slungningsprocessen nÀr man skördar honungen kan ocskÄ vara farligt för icke ekologisk framstÀllning dÄ man inte har lika stora krav pÄ sig att inte rÄka fÄ med nÄgra smÄ bin i slungningen, vilket resulterar i att de dör. 
 
HĂ€r kan man lĂ€sa sĂ„ otroligt mycket om just biodling! NĂ„got som jag tycker Ă€r superviktigt oavsett om man Ă€r biodlare eller ej! Även hĂ€r finns en massa bra information om hur du kan hjĂ€lpa vĂ„ra pyttesmĂ„ kompisar att forstĂ€tta hĂ„lla vĂ€rlden igĂ„ng, för som sagt, det krĂ€vs bara fyra Ă„r utan bin och vi andra som lever pĂ„ den hĂ€r planeten kommer helt att tappa det. Inte vĂ€rt det, rĂ€dda bina!
#1 - - Mirano:

En bivattnare skulle jag absolut kunna tÀnka mig ha pÄ balkongen, det var ju en rÀtt kul idé faktiskt! ^^

Men sen Ă€r jag lite osĂ€ker pĂ„ om det verkligen Ă€r vĂ€rt att köpa honung, Ă€ven om den Ă€r ekologisk? Det Ă€r ju som sagt inte VÅR honung, och tydligen byts den ut mot nĂ„got socker-substitut som saknar de viktiga Ă€mnena som bina behöver. Fast hĂ€r vet jag faktiskt inte om det Ă€r annorlunda för ekologiska biodlingar, men jag hoppas det Ă€r det..

Svar: Jag ska fixa bÄde bivattnare och ett gÀng lavendel till de smÄ tÀnkte jag! Ska bli spÀnnande och se om de tittar in!
Jag konsumerar inte honung sjÀlv faktiskt. Men om man gör det sÄ Àr det enda alternativet egentligen ekologiskt. Inom ekologisk odling tas inte all honung ifrÄn bina, de fÄr en del sjÀlva ocksÄ. Inte allt men alltid nÄgot.. <3
Bunny

#2 - - Annaaaanas:

Tack för nyttig information! :D