ERSÄTT JULSKINKAN PÅ JULBORDET I ÅR!

Jag pratar ju så ofta om att lämna de döda djuren ifrån borden - och speciellt nu vid jul vill jag prata lite extra om det. Julen kretsar mycket kring maten, det går inte att förneka. Julklappar, julpynt och julmat. Det är många som man diskuterar med som säger att det inte blir en riktigt jul utan en bit julskinka, och absolut inte kan tänka sig att vara utan den på julbordet.

Varför inte det? Vad är det som gör att du måste ha en bit dött djur för att känna äkta julstämning bland alla granbarr, glittergirlanger, en stirrig Kalle Anka och levande ljus? För helt ärligt så tror inte jag det är just det döda djuret i sig som är det viktiga, det är smakerna, eller hur? 

SENAPSGRILJERAD KÅLROT
Det här har jag provat en gång för länge sedan men jag hittar in det exakta receptet. Det är ju egentligen bara att googla och det är inte alls avancerat att tillaga heller!

Köp helt enkelt en hel kålrot i en passande storlek. Skala och koka i grönsaksbuljong tillsammans med ett gäng kryddpepparkorn, vitpepparkorn och lagerblad samt kanske, om du känner dig på det humöret lite kryddnejlikor, tills den är mjuk rätt igenom. Slå av spadet och låt den svalna något. Griljera därefter genom att pensla den täckt med en blandning av lika delar skånsk grovkorning senap och dijonsenap och rulla den försiktigt i ströbröd. Griljera i ugn på 225 grader i 15 minuter eller den fått tillräckligt med färg. Blir riktigt mustigt!
härifrån.

SENAPSGRILJERAD ROTSELLERI
Det smakar förstås inte alls som julskinka men det är verkligen så gott! Det här receptet utgår jag ifrån, jag har bloggat om det tidigare!
 
GOODSTORES VEGANSKA JULSKINKA
Jag har aldrig provat men jag har hört så himla mycket gott om det! Finns att klicka hem på nätet! 

SEITANSKINKA
Seitan kan man köpa färdigt eller tillaga själv. Det görs av vetegluten så jag har aldrig ätit det, men det ser ju sjukt smarrigt ut! Här finns alla tips du behöver, och fler

SENAPSGRILJERAD TOFU
Det här påhittet hittade jag nu bara för någon dag sedan och jag blev genast nyfiken! Man ska alltså griljera ett helt tofu-block, eller mindre om man vill förstås, Man smetar in tofun i senpasgriljeringen, rullar runt i ströbröd och grillar sedan lite i ugnen! Om man vill kan man även marinera tofun innan för lite mer smak. Ska absolut prova detta i jul då jag har varken tid eller ork till ovan recept. Man måste inte göra samma saker jämt, det är lite det som är poängen med det här inlägget.

Utöver julsinkan finns det ju tyvärr massor med fler maträtter som innehåller djur, men som är desto lättare att byta ut. Det är enbart fantasin som sätter gränser!

Köttbullar: Det finns så många olika märken och varianter ute i butikerna, och hundratals recept online. Eventuellt det lättaste att ersätta!

Prinskorvar: Anamma har prinskorvar som de säljer specifikt vid jul. Ser fram emot dem i år!

Sill: Coop har tre olika sorters sill för den som inte vill göra egen av antingen aubergine eller tofu!

Gravad lax: Det kan man göra av morot och det blir så himla gott, det tar alltid slut på mina julbord - och då är det inte jag som äter upp det! 

Tomtegröt: Kokas lätt upp på valfri växtdryck istället för mjölk! Av min erfarenhet blir mandeldryck bäst, annars skulle jag prova risdryck! Havredryck kan göra den lite grå, men jag kan också tänka mig att Oatlys nya Deluxe skulle göra gröten så sjukt krämig! 

Jansons Frestelse: har jag själv aldrig känt mig så frestad av, men man kanske borde ge det här gröna receptet en chans? 

Revbensspjäll: Finns att njuta av och ändå låta djuret behålla sina revben, man kan göra på tillexempel tofu eller oumph!

Det finns massor med pastejer i matvarubutikerna, likaså ostar och äggfri majonäs. Piffa upp julbordet med rödbetshummus eller gör en egen rödbetssallad! Rödkål finns färdigt att köpa i butikerna, men läs noggrant på innehållsförtekningen och välj de som är utan honung!

Jag hoppas ni har blivit lite inspirerade till att lämna djuren ifrån matbordet denna julen! Finns det någonting jag har missat så säg till så ska jag tipsa om även det, det kommer ett inlägg med veganskt julgodis också så småningom. Allt går att veganisera, google is your best friend, haha!

#1 - - Maria :

Som första köttfria julen är man tacksam för alla tips 🙏

Svar: Åh vad kul! <3
Bunny