VEGAN WEDNESDAY: OM FISKAR

 Det är äntligen onsdag och dags för lite rant i min Vegan Wednesday kategori! Jag har sååå mycket jag vill skriva om just nu men det här får bli prioriterat idag!

Förra veckan hände en helt galen grej. En stor, känd, vegan youtuber (vill inte gå ut med namn men alla kommer förstå ändå, haha) publicerade en vlogg där hon köper ett dött djur. Närmre bestämt en fisk. Inte nog med att hon gör plats för detta i videon, till och med en hel minut, så pratar hon om fisken, visar upp fisken, skojar om hur illa den luktar i bilen och visar sedan hela måltiden i videon.

Den döda fisken är inte till henne själv, den är till hennes mormor och till hennes sambo. Den döda fisken är en present. Och jag bara kände alltså va? redan då jag läste titlen på videon, men klickade in ändå - kanske har hon bara hittat på en töntig rubrik, kanske ska hon ha ett akvarium osv, men nej. Hon köpte en död fisk som gåva till någon annan.

Det blev genast ramaskri i kommentarerna, varav jag stod för en kommentar förstås. Den här personen är allmänt känd inom veganrörelsen och har gjort mycket för den, samlat in pengar till Djurens Rätt, frontat en Rädda Vår Hav-kampanj, lanserat en hel drös med veganska hudvårdsprodukter samt publicerat en bok om att bli/vara vegan. 
 
Då går man inte och köper en fisk, oavsett om man ska äta den själv eller ej. Punkt.
 
"Men det var ju en present!", "Hon skulle ju inte äta den själv", "Vadå får inte köpa kött om man är vegan?" - motkommentarerna rusade in! Och jag blir så himla förvirrad över hennes handlande. Hur tänkte hon här? Vad är meningen med att stoltsera med det så här på youtube? Hon tappar just nu enormt mycket trovärdighet. Var det för att provocera och få fler klick och views? 

Oavsett så skär det sig något så enormt med allt det hon gör på sin kanal och det hon faktiskt har skrivit ner och fått publicerat i en bok. Hon skriver om hur det överfiskas, om hur det odlas fisk och hur dåligt den odlade fisken har det i sina små bassänger, och hon skriver om hur det överfiskas på grund av odlad fisk som göds med fiskad fisk. Hon skriver om hur man gör experiment på fiskar för att forska på hur och om (!?) fiskar känner smärta. 

Framförallt ger det en skev bild av vad att vara "vegan" innebär. Att vara vegan innebär mycket och det är egentligen ganska så svårt att vara det i vårt samhålle, men det absolut enklaste är att inte konsumera animalier, varken i mat, kläder eller inredning tillexempel. Och nej, faktiskt inte heller att köpa ett dött djur för att ge bort i gåva, trots att du inte ska ta del av det själv. Som jag har sagt tidigare är det du som konsument som avgör vad som säljs eller ej. Efterfrågan är den största hindret när det kommer till att bekämpa köttnormen. Omman då som en av Svergies största veganer och med en enorm plattform köper ett dött djur, då har man faktiskt gjort bort sig. 

Bilderna kommer härifrån

Som tillägg vill jag säga att jag fortfarande tycker att den här personen är en bra människa, fortfarande är stolt och tacksam över det hon har gjort och kommer fortsätta följa hennes sociala medier. 
#1 - - Annaaaanas:

Jag håller med dig på denna punkten :)

Svar: Det här är jättekonstigt!
Bunny

#2 - - Abra:

Håller med dig. Om hon är vegan, vaaaaarför köpte hon fisken då?!??

Svar: Blir så arg...
Bunny

#3 - - Mirano:

Alltså va?!?! Det är väl en självklarhet att man inte köper något dött om man är vegan? Men visst, alla gör misstag ibland och förhoppningsvis har hon lärt sig något efter detta..

Svar: Tänker att ett misstag är när man köper fel produkt i affären, typ alla Hälsans Kök storpack som alla innehåller ägg liksom... men en hel fisk i gåva? Inget misstag direkt. Det är bara så sjukt konstigt....
Bunny

#4 - - Ajli Müller:

jag såg den också, och eftersom jag inte har samma livsstil kan man kanske tro att jag skulle reagera annorlunda, men det gjorde jag inte. För mig är just grejen att döpa videon så och göra en hel minuts inslag om fisken bara så himla dumt. Om hon hade köpt en fisk, som också är märkligt, varför inte bara göra det i hemlighet och skam - varför visa det på vloggen..? Det stör mig typ mer än själva köpet >.<

Svar: Exakt, det är det som är mest provocerande. V a r f ö r ?
Bunny