VEGAN WEDNESDAY: OM FÅR OCH GETMJÖLK

Starka beskrivningar förekommer i inlägget. 

 Precis som rubriken säger så tänkte jag prata med er om ost idag, denna Vegan Wednesday. Hur djurvänligt är ost egentligen? Ost, ägg och mjölk framställs ofta som ett grönare alternativ till mat, men inte ens det tycker jag egentligen stämmer. Vist, när du äter ost så äter du ju inte köttet från djuret. Men vad är egentligen priset för ost? 

Som jag nämnt flera gånger tidigare produceras mjölk hos djur på samma sätt som hos människan, det krävs att det föds en liten unge för att mjölkproduktionen ska ta fart i kroppen. Tillexempel i mjölkindustrin så är tjurkalvarna en biprodukt; efter 18 månader slaktas och hamnar i köttdisken. Kossan hamnar där först då hennes kropp inte duger för mjölkproduktion längre. Hur djurvänligt är mjölkprodukter?

Men så har vi halloumi - mångas favorit året om men kanske allra helst på sommaren. Jösses vad vi grillar halloumi. Och många tänker att de gör det med gott samvete, men jag är ledsen att säga att det inte är så. Halloumi tillverkas av får och getmjölk (och även komjölk ibland). Hur mycket lamm och killing-kött äts det i Svergie egentligen? 

Om tjurkalvar som ändå blir köttprodukter efter 18 månader av tveksam livskvalité är en biprodukt inom mjölkindustrin, då kan ni tänka er vad lamm och killingar är va, eftersom deras kött inte konsumeras på samma sätt? En extrem biprodukt. Det är som att man inte ens ägnar dem den mista tanken alls då de dödas efter ungefär 14 dagar. Jordbruksverket skriver extremt bildligt på sin hemsida så jag tänker bara dela den här texten med er: 

Lamm och killingar yngre än 14 dagar får avlivas genom kraftigt slag mot huvudet. Slaget ska utföras med sådan kraft och precision att det medför omedelbar medvetslöshet och död. Lämpligast görs detta genom att djuret hålls i bakbenen och bakhuvudet slås mot ett fast förankrat, hårt föremål. 
 
Jag blev så förfärad då jag fick lära mig detta helt nyligen. Jag hade ingen aning. Inte för att jag äter halloumi, men ändå. Jag hade ingen jävla aning. Jag får så extremt ont i hela kroppen. Förstår ni? Man svingar det här lilla djuret i i bakbenen och krossar skallen mot ett hårt föremål. Hur är detta humant? Hur är detta lagligt? Det är helt brutalt, jag blir så otroligt jävla jättearg!

Vet inte hur jag ska avrunda detta inlägget... Jag hoppas detta inte låter skuldbeläggande. Det är så oerhört svårt att avgöra ibland då jag inte vill skuldbelägga, det är inte så man gör. Det är inte så man får folk att reagera och ändra på sina vanor. Men jag behövde skriva av mig angående detta, jag kan inte leva med att inte berätta det här. Måste få skriva av mig för jag vill inte att det ska snurra runt i huvudet på mig. Det är helt sjukt. Hur känner ni? 

Bilderna är oblygt lånade från Google!
#1 - - Anna:

En hel del nyheter här med ska jag säga. Fy vad hemskt, att man gör som man gör. Jag vill såå bli vegetarian (till att börja med) o jag vet inte varför jag aldrig tar mig i kragen. Men vad brutalt att man ens kan stå o hålla i ett litet lamm i bakbenen o bara låta det ske. USCH. Får ju verkligen, trots det sjukaste ändå, att lammet knappt hinner förstå vad som händer just där och då. FY!

Svar: Jag blir väldigt glad över att höra att du skulle vilja äta mer vegetariskt, och jag vet att det är svårt. Vart tusan börjar man liksom... hör av dig om du vill ha tips! Jag har lite olika vegokatergorier på bloggen och så vidare ^_^ Lycka till!
Bunny

#2 - - Annaaaanas:

Det här hade jag ingen aning om.. Jag mår lite illa och vill nästan gråta, så himla hemskt! Kommer nog definitivt ha det i åtanke när jag står och väljer vad vi ska grilla i sommar..

Svar: Jag är ledsen att jag får dig att må dåligt över det här, verkligen <3Det man kan göra är att ta reda på var produkten kommer ifrån, kolla leverantörer och undersöka hur de tar hand om sina djur. Bara för att man får lov att göra så här mot djuren, betyder inte att alla gör det.

<3 <3 <3
Bunny

#3 - - Mirano:

Jag är sååå glad att jag inte äter halloumi (eller någon annan ost osv heller för den delen) längre. Men fan, jag hade ingen aning om det du beskriver här, hur kan man ens göra något sådant mot en levande varelse? Jag fattar bara inte. :(

Svar: Känner ofta at det inte borde finnas mer att få reda på om djurindustrin, men förvånas var och varannan dag. Helt sjukt :(
Tänk om någon skulle gjort så med en katt eller hundvalp? Fängelse/böter direkt. Sjukt.
Bunny

#4 - - Anna:

SV; Tack! Jag får kolla! På jobbet äter vi vegetariskt en gång/ vecka (förskola) och här hemma försöker jag o sambon ha minst en veg rätt till middag. Så ibland blir det en veg-dag helt för mig. Haft Linas matkasse som hade en veg.rätt i veckan så har lite där. Gjort lite veg rätter o oftast är det gott, man blir mätt och man saknar inte den där köttbiten. Men det jag faktiskt tycker är svårt är att utesluta mejeriprodukter o visst kanske det låter barnsligt och en dålig anledning men jag ska nå veg-mål. :D

Svar: Japp, mjölkprodukter är riktigt svåra. Det är en livslång vana det här med mejerier, mjölk, grädde, ost osv. Det finns ju så enormt mycket alternativ! Nästa fredag ska jag skriva ett inlägg om hur man kan ersätta animaliska mejerier om du vill kika in! :D
Bunny