VEGAN WEDNESDAY: OM FĂ R OCH GETMJĂLK
 Precis som rubriken sĂ€ger sĂ„ tĂ€nkte jag prata med er om ost idag, denna Vegan Wednesday. Hur djurvĂ€nligt Ă€r ost egentligen? Ost, Ă€gg och mjölk framstĂ€lls ofta som ett grönare alternativ till mat, men inte ens det tycker jag egentligen stĂ€mmer. Vist, nĂ€r du Ă€ter ost sĂ„ Ă€ter du ju inte köttet frĂ„n djuret. Men vad Ă€r egentligen priset för ost?Â
Men sĂ„ har vi halloumi - mĂ„ngas favorit Ă„ret om men kanske allra helst pĂ„ sommaren. Jösses vad vi grillar halloumi. Och mĂ„nga tĂ€nker att de gör det med gott samvete, men jag Ă€r ledsen att sĂ€ga att det inte Ă€r sĂ„. Halloumi tillverkas av fĂ„r och getmjölk (och Ă€ven komjölk ibland). Hur mycket lamm och killing-kött Ă€ts det i Svergie egentligen?Â
Om tjurkalvar som Ă€ndĂ„ blir köttprodukter efter 18 mĂ„nader av tveksam livskvalitĂ© Ă€r en biprodukt inom mjölkindustrin, dĂ„ kan ni tĂ€nka er vad lamm och killingar Ă€r va, eftersom deras kött inte konsumeras pĂ„ samma sĂ€tt? En extrem biprodukt. Det Ă€r som att man inte ens Ă€gnar dem den mista tanken alls dĂ„ de dödas efter ungefĂ€r 14 dagar. Jordbruksverket skriver extremt bildligt pĂ„ sin hemsida sĂ„ jag tĂ€nker bara dela den hĂ€r texten med er:Â
Lamm och killingar yngre Ă€n 14 dagar fĂ„r avlivas genom kraftigt slag mot huvudet. Slaget ska utföras med sĂ„dan kraft och precision att det medför omedelbar medvetslöshet och död. LĂ€mpligast görs detta genom att djuret hĂ„lls i bakbenen och bakhuvudet slĂ„s mot ett fast förankrat, hĂ„rt föremĂ„l.Â
Vet inte hur jag ska avrunda detta inlĂ€gget... Jag hoppas detta inte lĂ„ter skuldbelĂ€ggande. Det Ă€r sĂ„ oerhört svĂ„rt att avgöra ibland dĂ„ jag inte vill skuldbelĂ€gga, det Ă€r inte sĂ„ man gör. Det Ă€r inte sĂ„ man fĂ„r folk att reagera och Ă€ndra pĂ„ sina vanor. Men jag behövde skriva av mig angĂ„ende detta, jag kan inte leva med att inte berĂ€tta det hĂ€r. MĂ„ste fĂ„ skriva av mig för jag vill inte att det ska snurra runt i huvudet pĂ„ mig. Det Ă€r helt sjukt. Hur kĂ€nner ni?Â
En hel del nyheter hÀr med ska jag sÀga. Fy vad hemskt, att man gör som man gör. Jag vill sÄÄ bli vegetarian (till att börja med) o jag vet inte varför jag aldrig tar mig i kragen. Men vad brutalt att man ens kan stÄ o hÄlla i ett litet lamm i bakbenen o bara lÄta det ske. USCH. FÄr ju verkligen, trots det sjukaste ÀndÄ, att lammet knappt hinner förstÄ vad som hÀnder just dÀr och dÄ. FY!