VEGAN WEDNESDAY: SAVE THE BEES

Idag ska vi prata om de små djuren, de surrande, fluffiga och gula små djuren - bin! Varning för oerhört söta bilder på bi-rumpor i inlägget! ^^

Var tredje tugga mat vi äter finns tack vare pollinering. Bin är våra viktigaste pollinatörer. Utan bin skulle vi till största del bara kunna äta ris, majs och typ vete. Även kött skulle bli en bristvara om man nu skulle vilja äta det, eftersom att även växterna som boskapen äter måste pollineras av små bin. Vi skulle få otrolig brist på extremt mycket på bara fyra år om våra små bin skulle försvinna. Det finns cirka 270 olika arter av bin i Sverige varav en tredjedel är hotade. 

Bumblebee butt <3

Vad kan man göra för att hjälpa de här små ulltussarna då? För det första ska man tänka på att handla ekologiskt. Giftbesprutade grödor underlättar inte och gör inte livet lättare för de små stackarna. På ekologiska odlingar finns det en större mångfald av växter vilket betyder mer mat för de små och mer pollen att sprida. Bin behöver en mängd olika slags vilda växter som inte får växa som de vill om vi forstätter att bespruta marken. Potatis som vi odlar mycket här i Sverige är tyvärr den största skurken för våra bin. 

 Odla en stor variation av blommor och bär på din balkong eller i din trädgård! Bin och humlor vill ha samma sorts växter som vi, de som luktar och smakar gott. Tillexempel på våren; Vintergäck och vårkrokus. På sommaren; Lavendel, Hallon, Klöver, Timjan och Citronmellis. Det här kan du odla på hösten; Ljung, Kärleksört och Höstaster. Om du känner dig osäker så finns det faktiskt färdiga "bi-frön" som man kan köpa och sätta, men glöm inte att de ska vara ekologiska! Känns det jobbigt att odla så låt helt enkelt bli att klippa gräsmattan om det växer maskros och klöver, och klipp först då de blommat klart.

Viktigt är att se till att det finns vatten och nått mysigt ställe att bo på. Vi vill locka alla små surrisar till vår trädgård och det gör vi bäst med insektshotell och en liten vattenbar! Här och här  finns några fina exempel på vad du kan göra. Speciellt viktigt nu när det är så varmt och ont om naturliga vattenkällor! 
 
Assååå så söt jag klarar inte detta! 
 
Honung är förstås ett bra sätt att rädda bin på. Det underlättar och ger ett ekonomiskt stöd för att ha råd att hålla bin, förstås. Ju mer honung vi köper ju mer bin föds och hålls. Däremot är honungen egentligen inte vår att ta, precis som så mycket annat här i världen så utnyttjar vi bin och tar houngen ifrån dem. Honungen är i första hand deras egna föda.

När ni köper honung så var säkra på att den är ekologisk och hållbart producerad. Se till att djuren har sina fria liv och att inga bin dör under framställningen av honungen. Tillexempel så kan man vid icke ekologisk odling klippa vingarna på drottningen för att förhindra att kolonin lämnar kupan och flyttar till ett nytt ställe. Slungningsprocessen när man skördar honungen kan ocskå vara farligt för icke ekologisk framställning då man inte har lika stora krav på sig att inte råka få med några små bin i slungningen, vilket resulterar i att de dör. 
 
Här kan man läsa så otroligt mycket om just biodling! Något som jag tycker är superviktigt oavsett om man är biodlare eller ej! Även här finns en massa bra information om hur du kan hjälpa våra pyttesmå kompisar att forstätta hålla världen igång, för som sagt, det krävs bara fyra år utan bin och vi andra som lever på den här planeten kommer helt att tappa det. Inte värt det, rädda bina!
#1 - - Mirano:

En bivattnare skulle jag absolut kunna tänka mig ha på balkongen, det var ju en rätt kul idé faktiskt! ^^

Men sen är jag lite osäker på om det verkligen är värt att köpa honung, även om den är ekologisk? Det är ju som sagt inte VÅR honung, och tydligen byts den ut mot något socker-substitut som saknar de viktiga ämnena som bina behöver. Fast här vet jag faktiskt inte om det är annorlunda för ekologiska biodlingar, men jag hoppas det är det..

Svar: Jag ska fixa både bivattnare och ett gäng lavendel till de små tänkte jag! Ska bli spännande och se om de tittar in!
Jag konsumerar inte honung själv faktiskt. Men om man gör det så är det enda alternativet egentligen ekologiskt. Inom ekologisk odling tas inte all honung ifrån bina, de får en del själva också. Inte allt men alltid något.. <3
Bunny

#2 - - Annaaaanas:

Tack för nyttig information! :D