Veganterrorister bryr sig inte om allergiker!

I Food Friyday idag tänkte jag prata lite mer om vegetabiliskt protein, och framförallt om man är allergisk mot mycket att det som finns att välja på. Som djurrättsaktivist är mitt mål att vi alla i framtiden ska äta vegetariskt och inte äta levande och kännande individer. Det finns förstås folk som är fundersamma och oroliga över vad de ska äta eftersom de är allergiska mot det som räknas som de största proteinkällorna i en vegetarisk kost, nämligen baljväxter. Ja, vad tusan ska man äta då? 

Först och främst ska vi reda ut vad baljväxter egentligen är. Beroende på vem man pratar med så är det lite otydligt vad som ingår i gruppen, och tyvärr är sanningen att alla stora proteinkällor från växtriket ingår i den gruppen, vilket enligt Livsmedelsverket är följande växter:
Jag förstår att man som allergiker till något av de här livsmedlen kallar oss veganer för terrorister, jag förstår att man blir upprörd och tjurig då man känner att man riskerar att svälta ihjäl. Men svaret på problemet är inte längre än en googling bort. Lösningen är att äta mycket av resterande växter istället, för surprise surpise, nästan precis allt innehåller protein. 

Det man behöver göra är att lära om, att bygga upp sina måltider på ett nytt sätt. Har ni tänkt på att man bygger så många måltider just på proteinet? Vad ska vi ha till köttbullarna, vad ska vi ha till den grillade biffen, vad ska vi ha till korven och vad ska vi ha till den stekta kycklingen? Det ingen tänker på att det som ses som tillbehör i en måltid är minst lika viktigt som proteinkällan. Det händer ju säkert minst två gånger i veckan att jag får kommentaren/frågan "vilket tillbehör ska du äta till ditt tillbehör idag då?".

Så se till att maxa tillbehören! Man kan göra det kolhydratrikt eller kolhydratfattigt - det bästa är förstås att variera! Quinoa (4,4 g protein/100 g - dock en fullvärdig proteinkälla), bulgur (12,5 g protein/100g) och couscous (11 g protein/100gär fantastiska livsmedel! Och potatis, hallå, vem älskar inte potatis? Variera med potatis och sötpotatis! Både quinoa och potatis är dessutom jättebra att använda som bas i valfria grönsaksbiffar! Ät mycket fullkornsris och fullkornspasta, och havregryn! Jösses vad mycket man kan göra med havregryn! Gröt, paj, mjöl, bullar, muffins, smootihes! Möjligheterna är oändliga!

Man får se till att äta mycket gröna grönsaker, mycket gröna blad. Spenat, grönkål, svartkål och broccoli. Gör gröna smoothies, gröna soppor och gröna chips - helt enkelt se till att man får i sig mycket grönt under alla sina måltider. Sedan får man såklart inte glömma alla andra grönsaker och frukter. En varierad kost är nycklen till en hälsosam kost. Man måste lära sig att sätta ihop sina måltider så att kroppen får i sig samt kan ta upp den näringen vi ger, se till så att man har en måltid som innehåller allt man behöver; kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler samt protein. 

 
Om man känner att man saknar ett köttsubstitut så finns det faktiskt ett alternativ om man är allergisk mot någon eller flera av källorna här ovan, och kan äta gluten (stackars den som är allergisk mot allt ovan och gluten!) och det är Seitan. Det brukar kallas för mock duck eller mock chicken på asiatiska restauranger då det används istället för kyckling. Det är gjort på vetemjöl och innehåller 75 g protein/100 g! We might have a winner!


Som jag skrev i början av inlägget så förstår jag fullt ut att det här är ett orosmoment för många, men bortsett från vad många tror så är det inte det end of the world. Det kommer nya produkter hela tiden. Den vegetariska maten utvecklas hela tiden! Jag själv blir helt överväldigad ibland då jag går in i en matbutik, det finns så mycket nya grejer att välja på nu jämfört med för bara två år sedan tillexempel, och det bästa är att det bara kommer fler och fler nya alternativ.

Att vara allergisk mot växter och oroa sig för hur man ska överleva i framtiden om den blir vegansk är det minsta man bör oroa sig för. Istället bör man oroa sig för hur man ska överleva i framtiden om den inte blir vegansk.  
#1 - - Annaaaanas:

Tack för bra tips!
Jag tycker också det är kul med alla olika alternativ som finns nu för de som inte vill äta kött :D T ex så är ju Anammas formbara färs så himla god!!

Svar: Anammas formbara färs, alltså jag älskar den! Det ska bli så spännande att se vad de gör i framtiden!! :D
Bunny