VEGAN WEDNESDAY: BREAKING NEWS - ANGORAFARM I SVERIGE

Att kämpa mot djurförtrycket i världen är helt klart det svåraste jag någonsin har gjort. Inte bara rent psykiskt med all ångest det innebär, utan på riktigt också, in real life. Man kämpar och kämpar men trycks varje dag tillbaka ner i mattan då nya saker dyker upp till ytan. Saker man inte trodde var möjligt, saker man inte ens i sin vildaste fantasi kunde föreställa sig, och saker man inte ens viste om pågick. Som att det tillexempel finns angorapälsfarmer här i Sverige. 

Jag vet inte så mycket mer än det Djurrättsalliansen har informerat om. Jag vet inte hur länge kaninerna lever, hur de tar tillvara på pälsen och vad som händer när djuren inte duger längre. Allt jag vet är att jag är så extremt jävla arg och måste skriva av mig lite. 

Angora är en superfluffig kaninras, och deras päls används (av oklar anledning nuförtiden då det finns så många andra alternativ) på samma sätt som tillexempel ull från får, lama och alpacka i kläder. Ull från angora-get kallas dock mohair som slutgiltig produkt. Det här blir givetvis extra personligt för mig, så vi reder ut det på en gång. Min käraste lilla familjemedlem är hälften angorakanin och mina små ulltussar är det enda jag kan tänka på då jag ser bilderna från den här farmen som Djurrättsalliansen nyss har publicerat. Jag går fysiskt sönder av sånt här. 
 
Jag vet inte vad som skrämmer mig mest, att det faktiskt finns angorafarmer här i Sverige, eller att djuren står helt utan skydd. "Sveriges fantastiska djurskydd" bryr sig inte ett dugg om övriga pälsdjur än räv och mink, och vi behöver ju inte direkt googla en längre stund för att se hur hemskt minkarna har det här i Sverige... 

Såhär säger Jordbruksverket om övriga pälsdjur:
"Om du föder upp andra pälsdjur än mink och räv finns det inga specifika regler för exempelvis burmått, men reglerna för sällskapsdjur är vägledande för vad du behöver göra." 
 
Och då kan vi titta på hur burmåtten ser ut ett år framöver:

 Det är förstås svårt att avgöra vilken storlek de här djuren har, men jag skulle gissa på att de ligger runt 3 - 4 kilo, så säg att burarna är i alla fall 0,7 kvadratmeter. Vad är det ens för en yta för kaniner? Jag kan överhuvudtaget inte förstå att det är tillåtet att ha djur som inte gör annat än att springa och hoppa i så här små burar, oavsett sällskapskanin eller pälskanin. Viste ni att visa kaniner kan springa i en hastighet av 80km/h, och att många kaniner kan hoppa högre än en meter? Hur ska en kanin få utrymme till det här? Hur ska kaninen bli motiverad till att hoppa, busa, och göra binkys (ett såkallat glädjeskutt som kaniner gör när de är lyckliga) i en sån här miljö?

Jag önskar att jag hade möjlighet att rädda alla dessa djur. Hur kan man leva med sig själv då man har låst in så många djur i såna här förhållanden? Hur fungerar man då? Djuren har ingenstans att komma undan, inget litet hål att gömma sig i. Kaniner som är bytesdjur vill ha möjlighet att gömma sig då de känner sig otrygga, tillexempel. Djuren sitter ihopkurade i sina små burar, ensamma i sin egen skit. Att man ens kan sälja vidare ull som kommer från såna här smutsiga förhållanden är ju helt otroligt.

Och hur går det ens till när de klipper pälsen på dessa djur? Jag har jättesvårt att få min lille kille att samarbeta med mig, och vi har känt varandra i snart två år och har daglig och nära kontakt med varandra - men han gillar fortfarande inte att bli klippt, trots att vi leker frisör varannan vecka. Minsta lilla stress hos en kanin kan orsaka hjärtstopp och döda kaninen. Hur ofta utsätts kaninerna för den stressen?

Så många frågor. Jag fattar noll. Så deppig. Jag får panik för att kaninerna sitter ute i sina burar en varm sommar som denna, med all sin enorma mängder päls, då rekommendationer finns om att plocka in sin utomhuskanin för att underlätta värmen utomhus. Jävla skitland. 
 
Sverige med sitt fantastiska jävla djurskydd där alla djur inte ens ingår. 
#1 - - Abra:

Vet att det är extra jobbigt för dig som har två små underbara kaniner, men detta gör mig också så jävla arg. Man måste kunna göra något. Starta en namninsamling för att gå till politiker och be de ändra om så lagarna gäller ALLA djur, medan man arbetar med att få bort alla farmer! Helvetes jävla människor. Hatar människor så jävla mycket.

Svar: Ja, kommer följa detta och se hur de väljer att ta detta vidare. Helt otroligt alltså. Att man ens får hålla kaniner i bur driver mig till vansinne!
Bunny

#2 - - Annaaaanas:

Stackars små angorakaniner, de som är så fina!

Svar: Verkligen :(
Bunny

#3 - - Ajli Müller:

fyfaaaan!!! Dea Axelssons är veganskt fick jag berättat för mig nyligen, i hela kedjan från fabrik till butik. Det känns bra för samvetet. Produktion av päls och animaliska "tyger" är något jag verkligen ALDRIG har begripit... när jag var liten satt vi på renfäll i fjällen och jag frågade mamma vad det var. När hon svarade minns jag att jag VÄGRADE.

Svar: Bra med sådana klädbutiker!!! :D Fattar inte att det ska vara så svårt. Vist finns det djurfria material som inte heller är bra, men måste vi använda det som är dåligt? kan vi använda oss av hållbara saker och betala för det istället? Världen...
Bunny

#4 - - Mirano:

Innan den här sommaren visste jag inte ens att det fanns angorafarmar i Sverige, bilderna och filmklippen som vi har fått se kom verkligen som en rejäl jävla käftsmäll. Och att sen få se hur aktivisterna bemöts (av ägaren, poliserna och grottmän på facebook) medan de fridfullt står utanför Lisasgårdens Kaniner och demonstrerar gör ju inte saken bättre direkt..

Inte ens när jag fortfarande var köttis kunde jag förstå hur folk kan bära äkta päls. Det är både barbariskt och smaklöst på precis alla sätt och vis?

Svar: Ja alltså det här med Lisasgården kan jag inte ens kommentera här på bloggen pga brist på ord men tillgång till för många svordommar. Förstå att ägaren till den gården är ordförande för hela kaninköttsföreningen? Hur i helvete ser det ut på alla andra kaninfarmar? Fy faaan blir så arg!
Bunny