RECEPT: SOLIG TOMATSĂ S
Viste ni att tomater Ă€r en frukt och inte en grönsak? Viste ni att tomater Ă€r som nyttigast nĂ€r de har blivit uppvĂ€rmda? Viste ni att en kombination av cocktailtomater och soltorkade tomater blir en helt magisk mĂ„ltid? Viste ni att det inte finns en grĂ€ns för hur mĂ„nga foton man kan ta i en gryta? Jag ska berĂ€tta mer!Â
Â
Tomater Ă€r fulla av c-vitamin, krom, kalium och folat. Det sĂ€gs att tomat motverkar att kĂ€rlen Ă„ldras vilket ju Ă€r tiptop, sĂ„ vi slipper stroke och minnesförluster osv. Eventuellt sĂ„ bidrar tomat Ă€ven till att minska synliga rynkor! Tomtatens starka pigment Lykopen fungerar som en sorts antioxidant i form av solfaktor. Lykopen skyddar frĂ„n skadliga UV-strĂ„lar, och för att fĂ„ i sig sĂ„ mycket lykopen som möjligt ska man helst koka/tillaga tomaten dĂ„ lykopenet frigörs vid vĂ€rmning! För att ta upp det hĂ€r lykopenet sĂ„ ska man tĂ€nka pĂ„ att Ă€ta fett i sin mat sĂ„ lykopenen har nĂ„got att Ă„ka snĂ„lskjuts pĂ„ ut i kroppen liksom. Och vet ni, den hĂ€r matrĂ€tten Ă€r helt perfekt för det! Det hĂ€r behöver du för att göra fyra portioner av en superenkel och solig tomatsĂ„s:Â
Valfri form av pasta / En burk soltorkade tomater / Passerade tomater eller krossade - helt enkelt vad man gillar bĂ€st / En stor paprika, eller tvĂ„ smĂ„ som i mitt fall / Agave sirap / Salt / Peppar / och Ă€ven lite vitlök efter smak samt rödlök, men jag glömde ta med dem pĂ„ bilden / Fryst hackad basilika eller fĂ€rskÂ
Börja med att hĂ€lla av oljan frĂ„n de soltorkade tomaterna i din gryta och puttra pĂ„ lite lĂ„g vĂ€rme ihop med rödlöken! Dela sedan de soltorkade tomaterna i valfri storlek! Jag tycker det Ă€r goast om de Ă€r lite mindre och liksom försvinner in i sĂ„sen!Â
Skölj och skiva sedan din paprika! Jag tyckte det var supergott att göra lite mindre och smalare strimlor, men vill man ha lite mer tuggmotstĂ„nd kan man sĂ„klart göra de helt efter vilken storlek man vill! Skölj sedan dina cocktail tomater och kasta ner de i grytan ocksĂ„. LĂ„t detta sen puttra i nĂ„gra minuter ihop med valfri mĂ€ngd basilika, salt, peppar och agavesirap. Tog ungefĂ€r tvĂ„ teskedar sirap! Vanligt socker gĂ„r ocksĂ„ bra men dĂ„ mĂ„ste du minska mĂ€ngden! NĂ€r detta har gosat in sig en liten stund sĂ„ hĂ€ll pĂ„ ditt val av tomatsĂ„s och lĂ„t sedan grytan puttra i ungefĂ€r tjugo minuter. Tomaterna ska bli sĂ„ dĂ€r gosigt mjuka och liksom spricka lite i skalet!Â
Koka upp pastan enligt anvisningarna pĂ„ förpackningen, och nĂ€r bĂ„de pastan och sĂ„sen Ă€r klar sĂ„ Ă€r det dags för dem bĂ„da att mötas. Jag rörde om ordentligt i grytan för att verkligen drĂ€nka min pennepasta, vilket Ă€r mitt personliga val för extremt sĂ„siga pastasĂ„ser! SĂ„ att sĂ„sen verkligen letar sig in överallt!Â
Servera, Ă€t och njut av kanske det godaste du kommer att Ă€ta detta Ă„ret. AlltsĂ„ jag skojar inte, det var SĂ
gott!
Â
Mums sÄ gott, fina bilder!