RECEPT: GRAVAD LUX
Gravad lax. Det Àr nÄgot jag för ett Är sedan fortfarande saknade att Àta vid jul och midsommar. Det Àr en vÀldigt speciell smak och omöjlig att veganisera. TÀnkte jag. SÄ fel man kan ha! Det Àr faktiskt sÄ extremt enkelt och krÀver nÀstan ingenting, enbart det hÀr:
En mixer / En ugnssĂ€ker form / En ugn / Folie / TvĂ„ stora morötter / Ett nori ark / 2 msk Misopasta (jag anvĂ€nder ett paket frĂ„n Blue Dragon Misosoppa paket) / En tsk Liquid Smoke / Sju dl vatten / En msk Salt / En msk Socker / En tsk vitpeppar / DillÂ
En mixer / En ugnssĂ€ker form / En ugn / Folie / TvĂ„ stora morötter / Ett nori ark / 2 msk Misopasta (jag anvĂ€nder ett paket frĂ„n Blue Dragon Misosoppa paket) / En tsk Liquid Smoke / Sju dl vatten / En msk Salt / En msk Socker / En tsk vitpeppar / DillÂ
SĂ€tt ugnen pĂ„ 200 grader. Börja med att mixa vatten, ett noriark, Liquid Smoke och din Misopasta till en fond!Â
Skala om du vill, och skÀr upp dina morötter i tunna tunna skivor. Jag anvÀnder en taggig kniv, det tycker jag blir finast!
LĂ€gg sedan morötterna i din ugnsĂ€rka form och hĂ€ll över fonden!Â
KlĂ€ sedan formen med folie och sĂ€tt in i mitten av ugnen, utan att tappa ut all fond över fötterna, det lukar sĂ„dĂ€r ska jag berĂ€tta för er. LĂ„t dem bakas i sĂ„dĂ€r en tjugo minuter, sĂ€nk sedan vĂ€rmen till hundra och lĂ„t stĂ„ mellan fyrtiofem och sextio minuter. Morötterna ska kĂ€nnas genomkokta nĂ€r de Ă€r klara!Â
HĂ€ll av fonden (man kan spara denna och göra fusksoppa pĂ„) och blanda ihop socker, salt, vitpeppar och dill i en liten skĂ„l. Detta Ă€r sjĂ€vla gravningen!Â
Varva sedan luxen med gravningen, ner i en lufttĂ€t passande burk! Rör om lite dĂ„ och dĂ„ sĂ„ alla luxbitar tĂ€cks av gravningen!Â
Förvara sedan kallt i nĂ„gra timmar innan den intas! Om man tycker den Ă€r för "salt sĂ„ kan man skölja av den lite i vatten innan servering. Den Ă€r SĂ
god pĂ„ Oatlys pĂ„Mackan! Enjoy!Â